Начало / Студенти и Докторанти / Новини /

Детски университет в УАСГ

11.09.2023, ЦМДМ

Първото издание на инициативата на ЦМДМ "Детски университет" се състоя на 11 септември 2023 г.

Фото галерия


Центърът за международна дейност и мобилност (ЦМДМ) към УАСГ проведе специално за деца на преподаватели от СГСАГ "Христо Ботев" Детски университет. Преподаватели от УАСГ изненадаха децата и им представиха по достъпен и забавен начин различни изследвания и изпитвания, които се провеждат катедрите и лабораториите на университета.

При необходимите мерки за безопасност децата участваха в демонстрации на автоматизирана тотална система с вграден лазерен скенер и управление на дрон, проведени от инж. Иван Маринов от катедра "Геодезия и геоинформатика" и демонстрация на пясъчен контейнер с добавена реалност и 3D принтер, водени от гл.ас. д-р инж. Силвия Маринова от катедра "Фотограметрия и картография" към Геодезически факултет.

След това се запознаха с професията на хидроинженерите в лабораторията към катедра "Хидротехника и хидромелиорации", където доц. д-р инж. Ангел Захариев - Зам.-декан по учебната дейност от Хидротехнически факултет, показа нагледно контролирано изпускане на язовирна стена и управлението на водни ресурси.

Проф. д-р инж. Стойо Тодоров - Зам.-ректор по евроинтеграция и международно сътрудничество и преподавател в катедра "Железници" прие малките посетители в лабораторията на Факултета по транспортно строителство и им обясни основните елементи на железопътната система.
 
Децата посетиха и Учебна и научноизследователска лаборатория към Строителния факултет, където инж. Огнян Ганчев от Национален център по сеизмично инженерство ги направи свидетели на тестването при земетръс и им обясни изпитването на елементи на дървени и бетонни конструкции.
 
Доц. д-р. арх. Цветелина Даскалова - Ръководител на ЦМДМ, насърчи невръстните бъдещи студенти да разгледат работи на настоящи студенти по архитектура и им даде задача да нарисуват макет на сграда. Гостите активно участваха във всички процеси, рисуваха и играха. Накрая се събраха в зала 226, където оставиха личното си послание към студентите за първия им учебен ден.

В рамките на събитието беше осъществена и инициативата "Ректор за един ден". Децата гостуваха на ректора на УАСГ - проф. д-р. инж. Иван Марков, а всеки подписа и подпечата своя заповед. 

Събитието завърши с обща фотосесия, а децата получиха удостоверения за успешното си участие в Детски университет.