Home / All News /

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

17.02.2024, ВОН-КНСБ

Предлагам на Вашето внимание Протестна декларация, инициирана на национално ниво от ВОН – КНСБ, в която могат да се включат и несиндикални членове, част от академичния и неакадемичния състав на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

       Уважаеми колеги,

       Независимо от множеството проведени реформи в системата на висшето образование и науката и публичните обещания от страна на премиера акад. Николай Денков, ситуацията в Бюджет 2024 на Република България е следната:
- Няма осигурени достатъчно средства за продължаваща политика на доходите на академичния състав;
- Няма средства за комплексната оценка за качеството на обучение;
- Няма средства за повишаване на работните заплати на специалистите и изследователите на длъжности, изискващи висше образование;
- Няма ясен ангажимент за ръст на доходите на служителите, който да компенсира ръста на минималната работна заплата. 
 
      По тази причина от Националния браншов синдикат ВОН – КНСБ подновихме исканията за увеличаване на възнагражденията на работещите в системата на висшето образование и науката, за по-добри условия на труд и особено за повишаване на заплатите на служителите с образователна степен бакалавър и магистър. На премиера акад. Николай Денков и министъра на образованието проф. Галин Цоков са предложени варианти и показатели, но засега поети ангажименти от тяхна страна няма.
Ето защо е наложително да предприемем общи действия и публично да изразим своето несъгласие с политиката по доходите на Бюджет 2024, отнасяща се към системата на висшето образование и науката.
 
Сикалната организация ВОН – КНСБ заявява своето настояване за достойни възнаграждения на всички, работещи в системата на висшето образование и науката в Република България. Протестната декларация е подкрепена и от другите две синдикални организации в УАСГ.
 
ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
АКАД. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ
 
ДО МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
ПРОФ. ГАЛИН ЦОКОВ
 
 
ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ
 
Членовете на синдикалните организации в Университета по архитектура, строителство и геодезия изразяват своето несъгласие по отношение на политиката по доходите в системата на висшето образование, заложена в Бюджет 2024.
 
Настояваме началната основна минимална работна заплата за различните категории служители (съобразно изискаването за длъжността) в системата на висшето образование да бъде обвързана с минималната работна заплата за страната, а за академичните длъжности да е над определен минимален праг, както следва:
- за академичната длъжност асистент – не по-малко от 2200 лв.;
- за служителите със средно образование – не по-малко от 115% от МРЗ;
- за служителите с образователна степен специалист – не по-малко от 130% от МРЗ;
- за служителите с образователна степен бакалавър –  не по-малко от 145% от МРЗ;
- за служителите с образователна степен магистър – не по-малко от 160% от МРЗ.
 
С увеличението на ръста на минималната работна заплата за страната е наложително да бъдат осигурени средства от държавния бюджет за адекватно повишаване на всички работни заплати в системата на висшето образование.